Home

Modalitati de caracterizare in textul dramatic

SUBIECTUL al II-lea (10 puncte) Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul dat. CORINA (într-o rochie caldă de casă. Ștefan în pantaloni gri, pulover albastru, cu mâneci lungi și închis la gât Tot aici se poate încadra și genul dramatic (cu câteva trăsături specifice), dar nicidecum genul liric. Oricare ar fi personajul analizat există două modalități fundamentale de caracterizare. Este vorba de caracteriarea directă și caracterizarea infirectă. Să le luăm pe rând pentru stabili ce presupune fiecare dintre ele Să ilustreze mijloacele de caracterizare a unui personaj dramatic. Să recunoască abaterile de la norma limbii literare. Tip de activitate: Temă pentru acasă Sarcina de lucru se va realiza: Individual. Modul probabil de desfășurare a activității: Sarcina de lucru va fi rezolvată, individual, acasă Doua modalitati de caracterizare a personajului dintr un text dramatic. Caracterizarea personajului in textul dramatic 1.CARACTERIZAREA PERSONAJULUI IN TEXTUL DRAMATIC Desi modalitatile de caracterizare a personajelor (din textele epice sau dramatice)sunt limitate, posibilitatile de combinare sunt numeroase si depind ata de creativitateaautorilor si de scopurile urmarite de acestia, cat si de. DE CÄTRE NARATOR MIJLOACE DE CARACTERIZARE A PERSONAJELOR CARACTERIZARE DIRECTÄ DE CÄTRE ALTE PERSONAJE AUTOCARACTERIZARE TEHNICA REFLECTÄRII POLIEDRICE / OGLINZILOR PARALELE - un personaj este väzut în chip diferit de mai multe instance narative: personaje, narator PRIN FAPTE CUM SE COMPORTÄ Comportamentul unui personaj ne Oferä cele ma

Modalități de caracterizare a personajului - subiectul II

Modalități De Caracterizare A Personajelo

  1. Ediţia din 13 noiembrie a emisiunii #TeleŞcoala, difuzată pe #TVR2, în care Diana Răducanu ne-a propus să recapitulăm tema Particularităţi de construcţie a u..
  2. ante ale acestuia folosind mijloacele de caracterizare directă
  3. Modalitati de caracterizare: †caracterizare directa: portretul facut de dramaturg (in didascalii) si de alte personaje; autocaracterizarea; si anume insuficienta (doar a) dialogului, pentru implinirea sensurilor operei literare. Textul capata consistenta necesara numai in pre-zenta atat de personalelor indicatii de regie, care au.
  4. a) Prezentarea a patru elemente ale textului narativ/dramatic, semnificative pentru constructia personajelor alese ( de exemplu: tema, perspectiva narativa, actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, modalitati de caracterizare, limbaj etc -> pentru textul narativ; constructia subiectului, particularitati ale.

De Romina Hălmăgeanu Publicat pe 13 aprilie 2021 7 mai 2021 Publicat în Lecția de română, Literatură liceu Etichetat caracterizarea directa, caracterizarea indirecta, Comenteaza in minimum 50 de cuvinte textul urmator evidentiind doua modalitati de caracterizare, Doua modalitati de caracterizare a personajului, doua modalitati de. Prezentarea particularităților de construcție a unui personaj reprezintă una dintre cele mai des întâlnite cerințe la Subiectul III al Bacalaureatului la limba română.Dacă dorești să fii pregătit indiferent de cerința de la Bac, te sfătuim să accesezi exemplele noastre de eseuri în care sunt prezentate particularitățile de construcție a unor personaje în diferitele opere. CARACTERIZAREA PERSONAJULUI IN TEXTUL DRAMATIC Desi modalitatile de caracterizare a personajelor (din textele epice sau dramatice)sunt limitate, posibilitatile de combinare sunt numeroase si depind ata de creativitateaautorilor si de scopurile urmarite de acestia, cat si de curentul literar caruia ii apartin si,implicit, de viziunea artistic Principala modalitate de caracterizare pentru a ilustra zbuciumul său interior este introspecţia prin monolog interior. Fire pasională, puternic reflexivă, conştient de chinul său lăuntric, Ştefan Gheorghidiu adună progresiv semne ale neliniştii, ale incertitudinii, ale îndoielilor sale interioare, pe care le disecă minuţios Subiectul III 3) In elaborarea eseului care vizeaza particularitatile de constructie a unui personaj, vei avea in vedere urmatoarele repere: a) Prezentarea a patru elemente ale textului narativ/dramatic, semnificative pentru realizarea personajului ales ( de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, perspectiva narativa, modalitati de caracterizare.

Textul dramatic. Caracterizare de personaj - Digitaled

Personajul din textul dramatic are trăsături particulare în raport cu personajul din textul epic. El se prezintă direct, prin ceea ce spune şi prin felul în care acţionează. Predominante, în textul dramatic, sunt modalităţile de caracterizare indirectă, realizată prin intermediul acţiunilor, al atitudinilor adoptate de personaj. Textul dramatic mai este cunoscut si sub denumirea de piesa de teatru. Exemple de opere dramatice: O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale, Titanic vals de Tudor Musatescu. Aceasta este prima parte a lectiei, cealalta va aparea si ea zilele viitoare, in care va voi scrie despre speciile literare pe care le-am invatat pana acum Astfel, plecând de la textul dat, candidații trebuiau să precizeze o temă a discuției dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a personalului Gaby, exemplificând-o cu o secvență semnificativă din text, să prezinte. Modalitatile de caracterizare a personajului dramatic sunt acelasi ca si in textul narativ, şi anume caracterizarea directa şi caracterizarea indirecta,dar apar si tehnici specifice, cum ar fi indicatiile scenice, dialogul, conflictul dramatic

De exemplu, scena horei duminicale și cea a nunții. Reperul 3 - indicațiile sunt similare eseului anterior, completându-se cu trăsăturile Anei. Și pentru textul dramatic există aceste tipuri de eseu, cu câteva diferențe la reperul 3, unde se regăsesc elemente specifice. Genul liric - definesc doua tipuri de conditii de enuntare: cele propuse de fictiune si cele propuse de scena. - personajul dramatic — modalitati de caracterizare. Limbajul dramaturgiei. Expresivitate in textul dramatic - particularitati ale constructiei dialogului dramatic; monologul Mijloace de caracterizare a unui personaj. 17 noiembrie 2013 lucibrezaiu Lasă un comentariu. 1. Mijloace de caracterizare directe: - de către autor; - de către alte personaje; - de către personajul însuşi (autocaracterizare); 2. Mijloace de caracterizare indirecte (20 de puncte) SUBIECTUL AL II-LEA Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea scolii Scrie un text narativ, de cel puț in 150 de cuvinte, in care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă și una dialogată Caracterizare de personaj, model de argumentare. 24 noiembrie 2019, 12:22. 0 stele | 0 review-uri. Model de argumentare- caracterizarea unui personaj dintr-un text la prima vedere

Doua modalitati de caracterizare a personajului dintr un

Caracterizarea unui personaj dramatic.. rezolvatiBacalaureat 2009: Varianta 06: Particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un text narativ de Ion Creangă: Povestea lui Harap-Alb Ion Creangă, cel mai mare povestitor al românilor, crează o operă extrem de unitară sub raportu.. OSCAR - Directă și Indirectă Caracterizarea. OSCAR este un acronim conceput pentru a ajuta cititorii să înțeleagă caracterizarea directă și indirectă. Prin utilizarea OSCAR , ca strategie de citire și scriere, cititorilor li se cere să gândească și să scrie despre diferitele moduri în care învață despre un personaj 1) Textul dramatic e alcătuit din: a) acte, scene, tablouri b) capitole c) secvențe poetice d) volume 2) Vocea autorului în textul dramatic e: a) actorul b) eul liric c) naratorul d) dramaturgul 3) Tip de structură textuală: a) epitet b) eul liric c) narator d) dialogată 4) indicații scenice a) eul liric b) actul c) replică d) interne 5) recompensele actorilor a) aplauze b) indicații.

Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum. În ipoteza. CARACTERIZAREA PERSONAJULUI IN TEXTUL DRAMATIC Desi modalitatile de caracterizare a personajelor (din textele epice sau dramatice)sunt limitate, posibilitatile de combinare sunt numeroase si depind ata de creativitateaautorilor si de scopurile urmarite de acestia, cat si de curentul literar caruia ii apartin si,implicit, de viziunea artistica. Caracterizare Domnul. a fost angajat n (data ) pe postul de(). nc de la nceput s-a dovedit a fi unul dintre membrii importani ai echipei noastre prin adaptarea i integrarea sa rapida att din punct de vedere social cat i profesional 3) Mihai viteazul - caracterizare (model de caracterizare personala la l franceza), model de curaj, vitejie. textul dramatic este scris cu scopul de a fi jucat pe scenă ca spectacol; acțiunea este limitată în timp și spațiu ( pentru că ar fi dificil de pus în scenă o acțiune care se petrece în mai mult de 3 zile); este împărțit în acte, scene, tablouri; este dominant textul dialogal care cuprinde o serie de replici; sunt prezente.

Caracterizarea personajului literar este de fapt o compunere bazată pe textul literar, o compunere care are ca scop evidențierea trăsăturilor morale și fizice ale personajului, atitudinile, comportmentul, concepțiile, toate acestea reieșind din evenimentele prezentate și din relațiile acestuia cu alte personaje.. Astăzi v-am pregătit o super schiță pentru a vă ajuta să. DRAMATIC: Apartenenta la dramatic, apartenenta la specie, particularitatile textului dramatic, rolul indicatiilor scenice, modalitati de caracterizare, limbajul personajelor, incadrare in curent, caracterizare personaj, relatia dintre doua personaje, surse ale comicului, rolul dialogului in textul dramatic, rolul interogatiilor retorice Modalități de caracterizare a personajului SUBIECTUL al II-lea (10 puncte) Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul dat. CORINA (într-o rochie caldă de casă modalități de caracterizare a unui personaj. 16 decembrie 2014, 10:26

Modalitati de caracterizare a personajului: identifica citatele si fragmentele care il caracterizeaza in mod direct ( prin vocea naratorului sau prin vocea personajului insusi - autocaracterizare) si indirect (din faptele personajului, vorbele sale si relatiile cu celelalte personaje). Atitudinea pe care autorul o are fata de personaj 1. Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice: 2. Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă din fragmentul de mai jos 3. Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în următorul fragment 4 În vederea acordării punctajului pentru redactare, textul trebuie să aibă minimum 150 de cuvinte şi să dezvolte subiectul propus. SUBIECTUL al II-lea (10 puncte) Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul de mai jos. ACTUL I SCENA 2.3. ldentificarea i -particularitati ale constructiei subiectului in textul dramatic analiza principalelor -particularitati ale compozitici textului dramatic componente de - modalitati de caracterizare a personajelor structura i de limbaj - registre stilistice, limbajul personajelor, notapile autorulu

Portretul personajului se construieşte prin modalităţi de caracterizare indirectă, prin limbaj, pentru că Iona nu participă la acţiuni. Iona nu este un personaj tipic pentru un text dramatic. De altfel, în condiţiile în care întregul text nu reliefează o acţiune, ci urmăreşte evoluţia unor stări sufleteşti, conflictul devine. Personajul din textul dramatic are trasaturi particulare in raport cu personajul din textul epic. El se prezinta direct, prin ceea ce spune si prin felul in care actioneaza. Predominante, in textul dramatic, sunt modalitatile de caracterizare indirecta, realizata prin intermediul actiunilor, al atitudinilor adoptate de personaj si prin limbaj Fisa suport de caracterizare a unui personaj literar etape necesare in caracterizare. Model de argumentare caracterizarea unui personaj dintr un text la prima vedere. Fisa de caracterizarer 1. Exemplele te ajută să înțelegi cum trebuie scris un eseu și să descoperi ce elementele sunt importante de menționat atunci când faci o caracterizare

Modalitati de conectare a elementelor nonverbale la cele verbale. Rolul simbolurilor si al imaginilor in pagina. Scrierea functionala (pentru un scop practic, informativ). Textul de tip informativ (oferire de informatii privind diverse aspecte ale realitatii inconjuratoare). Instructiuni privind efectuarea diverselor actiuni Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul dat. CORINA (într-o rochie caldă de casă. Ștefan în pantaloni gri, pulover albastru, cu mâneci lungi și închis la gât. Ținuta lor arată o dimineață rece de munte

Caracterizarea lui Alexandru Lapusneanul. Nuvela este o specie a genului epic în proza, de întindere medie, cu acțiune desfășurată pe un singur fir narativ, cu intriga riguroasă şi conflict puternic, la care participa o serie de personaje bine construite. Nuvela Alexandru Lăpuşneanul de Costache Negruzzi a fost publicată în. În prezentarea personajului sunt folosite mijloace de caracterizare directă şi indirectă. Caracterizarea directă este realizată de autoare,copilul de odinioară şi de către personajele: Dina și Doru,prietenii de joacă,care-l descoperă peanticarîntr-o zi caldă de vacanță,undeva într-un magazin plin decomori

(DOC) Textul dramatic Emily Andrew - Academia

Monolog. De la Wikipedia, enciclopedia liberă. Sari la navigare Sari la căutare. Monologul este un mod de expunere și procedeu literar prin care ipostaza lirica/personajul își analizează stările sufletești, concepțiile, ideile și le aduce la cunoștința cititorilor sau a spectatorilor. De asemenea, poate fi un tip de discurs continuu. Ca modalitati de caracterizare retinem: caracterizarea directa, autocaracterizarea Razi, tu, razi Harap-Alb, caracterizarea de catre alte personaje, onomastica personajelor, modalitatile de expunere-naratiunea, dialogul,descrierea, monologul interior umorul, ironia si autoironia Moduri de caracterizare Caracterizarea directa. Caracterizarea.

Caracterizeaza un personaj dintr-un text dramatic studiat

Caracterizare Iona. Marin Sorescu a fost considerat un dramaturg excepțional ( Nicolae Manolescu) . În contextul literaturii postbelice, teatrul lui Sorescu realizează sincronizarea cu dramaturgia universală, piesele sale fiind asociate cu antiteatrul, teatrul absurdului sau cu teatrul parabolic.. Ca specie a teatrului modern, Iona utilizează inovații formale și un limbaj. Redactează un eseu de 600 - 900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere: - prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la. Brainly este o comunitate de partajare a cunoștințelor unde peste 350 de milioane de elevi și experți se ajută între ei pentru a rezolva cele mai grele teme pentru acasă

Comedia - Modalitati de constructie a unui personaj

Bacalaureat, Subiectul al II-lea, MODEL DE REZOLVARE- Modalități de caracterizare a personajului literar Personajele literare fac parte din structura unei opera epice sau dramatice, participă la acțiune și sunt purtătoarele mesajului scriitorului Elevii de clasa a VIII-a pot invata, mai nou, pentru Evaluarea Nationala de pe TiKTok, Youtube, Instagram si Facebook, prin intermediul unor video-uri educationale care contin cele mai importante concepte din materia de Limba si literatura romana. Examenul elevilor de clasa a VIII-a este unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimul timp. Un an Continuă lectura Elevii pot. •Personaj dramatic *Personaj de comedie Din punct de vedere tehnic (al structurii) textul respectă întocmai cele trei elemente obligatorii ale unui text argumentativ. Îţi acord 2,7 p.(din cele 3p). Oricum, o caracterizare de personaj presupune următoarele repere obligatorii: trăsătura, modalitatea de caracterizare și situația. Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know

Genul dramatic - Wikipedi

Bac de toamnă. Sfaturi pentru proba scrisă la română ..

Genul dramatic: Definitie si trasaturi - temalaromana

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu, ea fiind munteanca din zona Dornelor, mai exact Magura Tarcaului, Vitoria este nevasta lui Nechifor Lipan, un om ce se ocupa cu oieritul, ca majoritatea barbatilor din acea perioada. Caracterizarea directa a Vitoriei Lipan se realizeaza prin intermediul naratorului, in special prin atitudinea sa pe care o are. Dialogul si monologul constituie modalitati de caracterizare indirecta, ca si vorbele, faptele si gandurile personajului, caracterizarea directa fiind facuta de catre celelalte personaje sau de catre dramaturg. Prin didascalii (parantezele autorului) si indicatii scenice (sugestii pentru regizor), care sunt adevarate fise de caracterizare Genul dramatic cuprinde opere literare destinate reprezentării scenice, fapt ce impune limite in timp si spaţiu acţiunii. Ideile şi sentimentele autorului sunt transmise indirect, prin acţiunea personajelor, intervenţia autorului realizându-se prin didascalii, acesta dand sugestii privind jocul actorilor, decorul, gestica, mimica etc. Textul dramatic se realizează în plan textual prin. Modalitati de argumentare. (b) Organizarea formala a mesajului. Progresia in textul oral monologat si dialogat. Paralelism intre elemente verbale si nonverbale in context. (c) Textul dialogat/monologat. Monologul expozitiv si demonstrativ. Dialogul informal si formal. Adecvarea elementelor nonverbale la mesaj. Modalitati de exprimare a opiniilor Caracterizarea personajului literar este o compunere pe baza textului literar, evidențiind trăsăturile morale și fizice ale personajului, atitudinile, comportmentul, concepțiile, toate acestea reieșind din evenimentele prezentate și din relațiile acestuia cu alte personaje.. Caracterizarea personajului trebuie să cuprindă componentele specifice unei compuneri: introducere, cuprins.

TeleŞcoala: Limba română clasa a XII-a - Textul dramatic

Caracterizarea personajului mode Textul dat apartine operei literare Povestea lui Harap-Alb scrisa de Ion Creanga si a fost publicata in revista Convorbiri literare in anul 1877. Personajele din aceasta opera sunt tipologizate dupa mai multe criterii, ele fiind personaje negative, pozitive, ajutoare, donatoare, etc Simularea Evaluarii Nationale si cea a Bacalaureatului 2019 au loc luna aceasta, iar elevii sunt in plin proces de pregatire. Subiectele de la simulare pentru clasele a VII-a si a XI-a nu vor cuprinde, insa, toata materia scolara, asa ca elevii trebuie sa stie exact pe ce sa isi axeze pregatirea. Vedeti aici calendaru

- personajul dramatic - modalitati de caracterizare. d. Limbajul dramaturgiei. Expresivitate in textul dramatic - particularitati ale constructiei dialogului dramatic; monologul; - limbajul personajelor ca modalitate de caracterizare (registre stilistice in vorbirea personajelor); oralitate in dialogul dramatic. 5 4. Precizeaza o tema a discutiei dintre personajele din textul dat. 4 puncte 5. Transcrie, din textul dat, doua cuvinte/grupuri de cuvinte care sunt marci ale adresarii directe. 4 puncte 6. Mentioneaza o modalitate de caracterizare a personajului Ruxandra, exemplificand-o cu o secventa semnificativa din textul dat. 4 puncte 7 Pe-un val de lina armonie. Tu esti o calda rugaciune, Cu o privire de madona, Iar vorba ta înaripata E un parfum de anemona La o icoana întristata. Tu esti o sfânta rugaciune Cazând pe frunti în umilinta. O, de-as putea cunoaste-odata, Pierdut în dulcea pocainta, Misterul rugei fara pata! (Stefan Petica, Fecioara în alb, IV) 1 Bacalaureatul 2017 se apropie cu pasi repezi, iar intre 13 si 17 martie va avea loc simularea examenului de Bacalaureat pentru clasa a XI-a si a XII-a. Va oferim mai jos un model de subiect la Limba Romana, redactat pentru clasa a XI-a, asa cum a fost el anuntat de catre Ministerul Educatiei. Nu uitati ca simularea l Evidenţierea portretului moral prin: Caracterizare directă de către narator sau de către alte personaje (în genul epic), de către dramaturg în didascalii (în genul dramatic); Caracterizare indirectă care reiese din: meditaţii interioare, gânduri, acţiuni, fapte, gesturi, mediul în care personajul trăieşte, locuinţă, relaţia cu.

Caracterizare directa a unui personaj - Liceunet

Romanul Maitreyi , de Micea Eliade, a apărut în anul 1933 și face parte din opera de tinerețe a autorului. Acest roman interbelic este unul modern, subiectiv, de analiză psihologică, al experienței, dar și un roman exotic. Se încadrează modernismului prin autenticitate dată de narațiunea la persoana I, jurnalul scriitorului, elementele de autobiografie, inserarea de scrisori, dar. De asemenea, sarcinile de lucru vor avea in vedere evaluarea competentelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentata a unui punct de vedere privind textul studiat la prima vedere, motivarea apartenentei la un gen literar sau la o specie literara), reflexive si imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor. Autorul alege ca modalitati de caracterizare pe cele specifice genului dramatic: prin actiuni, limbaj, onomastica si prin intermediul celorlalte personaje. Avand convingerea ca oamenii sunt turnati dupa calapoade diferite, dramaturgul isi inzestreaza eroii cu trasaturi distincte 237 - romana - colectie de definitii 1. DICTIONAR DE CONCEPTE OPERATIONALE VOL. 2 De Akim APROBAT DE: M.E.C. Prefata: Dragi elevi autorul acestei carti (adica eu) s-a gandit la voi si s-a hotaratsa-si tina promisiunea pe care a facut-o anul trecut si sa publice cel de-aldoilea volum al cartii ce a facut atata valva printre elevi si studenti

Textul dramatic este prezentat sub forma de acte si scene.Modalitatea de expunere este dialogul care are si rolul de a caracteriza personajele. În caracterizare personajelor pe lânga modalitatile clasice exista si modalitati specifice genului dramatic: dialogul, monologul si indicatiile scenice Necesitatea unei culegeri de exercitii la limba si literatura romana se impune in contextul dat de existenta unei Programe revizuite de limba si literatura romana la clasa a VIII-a si de absenta unor manuale noi. Modificarile la nivel ortografic, ortoepic, morfologic si de vocabular din ultimii 20 de ani trebuie cunoscute si insusite de noi toti, ele devenind norme odata cu aparitia DOOM-ului. exprimare, de ortografie și de punctuație), aşezarea în pagină, lizibilitatea. 6 puncte În vederea acordării punctajului pentru redactare, textul trebuie să aibă minimum 150 de cuvinte şi să dezvolte subiectul propus. SUBIECTUL al II-lea (10 puncte În text apar toate cele 3 modalitati de caracterizare directă, deşi autocaracterizarea este mai redusă. ( Eu sunt deprins a-l asculta pe tata.). Naratorul renunţă uneori la obiectivitate, ironizându-şi protagonistul Fiul craiului, boboc în felul lui la treburi de aieste Dupa ce elevii claselor a VIII-a au sustinut simularea Evaluarii Nationale, a venit randul liceenilor sa intre in febra testarilor: elevii claselor a XII-a si, in premiera, cei de-a XI-a sustin prima proba din cadrul simularii Bacalaureatului. Prima proba din cadrul simularii examenului de Bacalaureat incepe luni, 3 martie: examenul la Limba si literatura romana - proba scrisa. Accesul. Este o nuvela psihologica prin tematica, modalitati de caracterizare a personajului si de investigare psihologica si prin natura conflictului. Titlul fixeaza spatiul unde se vor derula intamplarile, in Ardeal, la Moara cu noroc.Sintagma care da titlul nuvelei Moara cu noroc este mai degraba ironica, dupa cum se deduce si din deznodamantul.